Vragen?
info@kijkaan.nl

Goed voorbereid aan de slag en nooit meer
voor verassingen komen te staan met Kijkaan!

Kijkaan.nl

Alles over veiligheid

Denk aan uw longen, gebruik een stofmasker!

Uw eigen gezondheid staat toch ook voorop? Heeft u tijdens uw werkzaamheden veel te maken met rondvliegend stof of bijvoorbeeld verfresten? Zorg dan voor een goede bescherming van uw longen en gezondheid. Stofmaskers zijn er in verschillende soorten en maten maar hebben in de basis dezelfde functie; het filteren van stofdeeltjes uit de lucht die wordt ingeademd. Het is echter zo dat er veel verschil zit tussen een simpel stofkapje of een halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker met verwisselbare stoffilters.

Soorten stofmaskers

Stofkapjes: Tot de categorie stofkapjes behoren de stoffen kapjes met aan de voorzijde een plastic luchtfilter en aan de achterzijde elastiekjes om het stofmasker op zijn plaats te houden. Dit zijn comfortabele en eenvoudige stofmaskers die een shift (circa 6 uur) te gebruiken zijn.
Halfgelaatsmaskers: De halfgelaatsmaskers hebben een plastic kap als basis die over de neus, mond en kin wordt geplaatst. Aan de achterzijde zit een hard plastic band om het masker goed aan te laten sluiten en er geen stof door te laten. De filters van een halfgelaatsmasker zijn verwisselbaar en kunnen op het masker worden bevestigd. Deze filters hebben ook de levensduur van één shift (circa 6 uur) maar zijn over het algemeen beter dan de stofkapjes. Dit komt omdat de filter fijner zijn waardoor er minder stof doorheen komt en er een tweede filter zit bij de mond.
Volgelaatsmaskers: Het volgelaatsmasker is te vergelijken met het halfgelaatsmasker met het verschil dat de hele voorkant van het gezicht wordt beschermd. Op de plastic kap zit een glazen hoofdbescherming die bescherming biedt aan de ogen. Zo wordt het volledige gelaat beschermt naast de bescherming tegen het inademen van stoffen.
Gasfilters: Naast stofmaskers en half- en volgelaatsmaskers met stoffilters zijn deze er ook met gasfilters. Deze worden gebruikt om gassen en dampen te neutraliseren. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden met chemische producten.

 

 

1 Reactie

  1. Stoflongen kunnen niet worden genezen. Zelfs in de eerste 5 jaar nadat men is gestopt met werken ? en de blootstelling aan kwartsstof is gestopt ? verslechtert de afwijking aan de longen. Alleen als men de stoflongen in een vroeg stadium ontdekt en de blootstelling aan kwartsstof stopt, bestaat de kans dat de ziekte zich niet verder uitbreidt.

Laat een reactie achter